Afronding van belminuten bij belbundels

Sim only providers ronden af op minutenBijna alle mobiele providers ronden gesprekken af op hele minuten. Hierdoor verbruik je de belminuten uit je belbundel sneller. Het is vaak voordeliger om een onbeperkt bellen abonnement af te sluiten als je weet dat je waarschijnlijk evenveel belt als de grootste beperkte belbundel biedt.

Afronden per minuut en per seconde

Als je een gesprek voert op de mobiele telefoon rond je het gesprek meestal niet af op een hele minuut. Je hangt misschien na 1 minuut en 21 seconden op of pas na 10 minuten en 5 seconden. Het lijkt logisch dat als je een bundel van 300 minuten hebt bij je abonnement je ook 300 minuten kan bellen. Dit is echter niet zo, het klopt dat je in één gesprek 300 minuten kan bellen maar als je meerdere gesprekken voert worden de gesprekken vaak naar boven afgerond op hele minuten.

Welke providers ronden af

Als we het eerdere voorbeeld nemen zouden er dus 2 minuten en 11 minuten van je belbundel afgehaald worden omdat de providers naar boven afronden. Hierdoor verlies je eigenlijk bijna een minuut per gesprek. Als je meer dan 30 gesprekken per maand voert kan dit al snel oplopen tot 10 á 20 minuten. Hieronder is een overzicht van hoe de providers de reguliere belbundels afronden. De providers zullen altijd naar boven afronden.

Grootste beperkte belbundel Afronding
300 belminuten per minuut
100 belminuten per minuut
150 belminuten per seconde
300 belminuten per minuut
250 belminuten per minuut
300 belminuten per minuut
200 belminuten per seconde na 1 minuut
100 belminuten per seconde na 1 minuut
600 belminuten per minuut

Zoals te zien is ronden veel providers af op hele minuten, hierdoor verlies je snel een groot deel van je belbundel. Uiteraard zijn er ook providers zoals Vodafone die eerlijk je gesprek per seconde afronden, hierdoor kan je bij Vodafone je volledige belbundel benutten. Alle providers in het bovenstaande voorbeeld bieden ook een onbeperkt bellen bundel aan.

Onbeperkt bellen is de oplossing

Hoewel de providers afronden op hele minuten bieden ze ook bundels aan waarbij je onbeperkt kan bellen. Deze bundels zijn vaak voordeliger om af te sluiten omdat je dan onbeperkt kan bellen. Je moet echter wel opletten dat je niet meer belt dan de fair use policy. Bij Ben kan je bijvoorbeeld maximaal 1000 minuten bellen terwijl er bij T-Mobile geen limiet op het onbeperkt bellen zit.