Onbeperkt bellen over 4G (VoLTE)

Onbeperkt bellen via 4GT-Mobile heeft vorige maand een pilot uitgerold om VoLTE te testen. VoLTE (Voice-over-LTE) wordt ook wel 4G bellen genoemd. Tijdens het bellen maakt een telefoon gewoonlijk gebruik van het 3G-netwerk. Bij 4G bellen zoals de naam al laat doorschijnen, wordt het 4G netwerk gebruikt.

Wat is 4G bellen

Bij 4G bellen wordt gebruik gemaakt van het 4G-netwerk in plaats van het 3G-netwerk. Door de snelle 4G verbinding hoeft het telefoongesprek niet gecomprimeerd te worden, dit resulteert in een betere geluidskwaliteit. Deze kwaliteit maakt de gesprekken helderder. De verbindingstijd is ook enorm verbeterd waardoor de wachttijd gehalveerd is. Normaal duurt het gemiddeld 6 seconden om verbinding te maken, met VoLTE is dat gemiddeld 3 seconden.

Het gebruiken van VoLTE

Om gebruik te maken van VoLTE heb je een 4G-abonnement nodig. Tijdens het bellen moet de telefoon op het 4G-netwerk zitten, anders gebruikt de telefoon gewoon 3G. Daarnaast moet de telefoon 4G bellen ondersteunen, wat de meest recente toestellen meestal doen. Hoewel VoLTE gebruik maakt van het 4G netwerk gaat bellen gewoon vanuit de belbundel en niet vanuit de databundel. 4G bellen is nog niet beschikbaar in het buitenland, al kan er nu wel gebeld worden voor hetzelfde tarief binnen Europa.

Onbeperkt bellen via 4G met een sim only abonnement

In de afgelopen maand heeft T-Mobile het 4G bellen over hun netwerk uitgerold. Sinds 20 oktober maken alle klanten met een ‘Go Unlimited NL & 10 GB EU + USA’ abonnement gebruik van VoLTE. T-Mobile is hiermee niet de eerste provider die 4G bellen is gaan aanbieden. Sinds vorig jaar bieden zowel KPN, Tele2 als Vodafone 4G bellen aan.

Hieronder volgt een overzicht van sim only abonnementen met onbeperkt bellen die 4G bellen (VoLTE) ondersteunen.

Provider Abonnement Prijs
Onbeperkt bellen + 2 GB 4G internet € 14,- per maand
Onbeperkt bellen + 3 GB 4G internet € 26,- per maand
Onbeperkt bellen + 2 GB 4G internet € 27,- per maand
Onbeperkt bellen en 4G internet
+ 10 GB in EU en USA
€ 60,- per maand

Onbeperkt bellen heeft een upgrade gekregen

4G bellen maakt niet alleen de verbinding sneller, maar zorgt er ook voor dat het gesprek van betere kwaliteit is. Door VoLTE zal er bijvoorbeeld geen ruis aanwezig zijn tijdens het bellen. Een grote stap vooruit dus voor een abonnement met onbeperkt bellen. Zoals in het overzicht te zien is bieden alleen nog de grote providers 4G bellen aan, uiteindelijk zullen de kleinere providers ook meekomen in deze trend.